Prima   |  Medicina   |   Stiinta   |   Social   |   Politic    |   Contacte                                Copyright  (c) 2010 Ion Mereuta - Toate drepturile rezervate
ION MEREUTA         Medic, Savant, Filozof, Politician...

           PRIMA


        MEDICINA


          STIINTA

          SOCIAL


          POLITIC


      Savant, filosof si pedagog, model al demnitatii profesionale


                                   Gheorghe BACIU, Profesor universitar,
                                   sef catedra Medicina Legala
                                   a USMF "N.Testemitanu"

      Pe viitorul profesor universitar, doctor habilitat, academician Ion Mereuta am avut onoarea sa-l cunosc inca de pe timpul studiilor universitare la USMF Nicolae Testemitanu ca recunoscut lider al tineretului, iar mai apoi si in cadrul cursului de medicina legala in perioada anilor 1981-1982. La seminare si lectiile practice studentul I. Mereuta a demonstrat mai multe calitati pozitive - organizat, energic, responsabil in actiuni, ager la minte si cu un deosebit interes in acumularea cunostintelor nu numai in domeniul medicinii. Gratie ambiantei acestor calitati benefice Domnia Sa a parcurs o evoluare profesionala atit de vertiginoasa ca medic-specialist, organizator al sistemului de sanatate publica si cercetator stiitific cu renume international.
      Succesul multilateral obtinut de catre profesorul Ion Mereuta evident nu a venit de la sine ori pe neasteptate pentru anturaj. Cele obtinute in mare masura se datoreaza potentialului analitic creativ, interesului fata de tot ce este nou si progresiv, de capacitatile exceptionale de munca asidua zi de zi. La inceputul activitatii tinarul chirurg s-a consacrat practicii medicale ordinare in conditii rurale, apoi s-a aprofundat la insusirea artei chirurgicale oncologice la un nivel superior in institutiile specializate din tara si peste hotarele ei. Concomitent cu lucrul pe specialitate el s-a incadrat in activitate orgnizatorico-metodic, treptat studiind specificul managementului sistemului de sanatate publica de diferite niveluri.
      In scurt timp de la inceputul carierii profesionale dl. I. Mereuta fondeaza si devine seful sectiei ATT la spitalul raional Ocnita si prelungeste studiile prin doctorat, apoi indeplineste functia de medic sef adjunct in aceeasi institutie medico-sanitara. Demonstrind evidente calitati organizatorice este avansat in postura de medic sef al policlinicii oncologice din cadrul Institutului Oncologic, iar ulterior - in functia de viceministru al Sanatatii. Actualmente Medicul, Savantul si Omul Ion Mereuta se afla la epogeul activitatii multilaterale, a devenit o personalitate marcanta si progresiva a neamului, patriot fara rezerve.
      La momentul aniversarii a celor 50 primaveri de viata, dl.Ion Mereuta s-a identificat ca un specialist medic care poseda vaste cunostinte teoretice si practice in ramura ceea ce i-au permis sa devina unul dintre cei mai de vaza chirurgi oncologi, recunoscut departe de hotarele tarii. Competenta sa profesionala este inalt apreciata de catre bolnavi si colegi. Personal nu o data am fost martor auzind frumoase cuvinte de multumire a pacientilor fata de domnul profesor, iar in calitate de pacient confirm aceasta competivitate profesionala, asociata cu cumsecadenie si atitudine deosebit de binevoitoare a domnului I. Mereuta fata de durerea oamenilor. Aceasta semnifica cel mai valoros merit de slujire poporului si de inalta pretuire.
      Alaturi de activitatea de baza in calitate de medic si pedagog, domnul Ion Mereuta activ se incadreaza pe parcursul anilor in lucrul stiintific, in care de asemenea a obtinut realizari exceptionale. Despre aceasta cu prisosinta ne arata circa 400 publicatii stiintifico-didactice pe diverse probleme medico-sociale, dintre care de evidentiat 18 monografii. Realizarile in directia data ne demonstreaza despre diversificarea aspectelor investigationale, despre interesul analitico-stiintific a domnului profesor ca om de stiinta, care nu s-a limitat doar la cercetarile in ramura pur medicala. In aceasta privinta ne marturisesc si o serie de lucrari valoroase care au vazut lumina tiparului in ultimii ani dedicate filozofiei, dreptului medical, bioeticii si perfectionarii sistemului de sanatate publica.
Nu poate fi trecut cu vederea si aportul domnului profesor I.Mereuta in elaborarea strategiei si planului de dezvoltare a sistemului de sanatate publica in tara noastra, care includ multe principii contemporane.
      In calitate de pedagog, savant si conducator stiintific domnul profesor cu daruire transmite tinerilor specialisti experienta sa bogata. Multi rezidenti si doctoranzi plenar se incadreaza sub bagheta Domniei Sale in realizarea cercetarilor stiintifice, dintre care 7 au sustinut cu succes tezele de doctor si doctor habilitat. Semnificativa este inalta apreciere a realizarilor stiintifice obtinute de catre Savantul Ion Mereuta, care au fost mentionate cu diplome de excelenta, medalii de aur si argint din partea ASM, AGEPI, Expozitii Internationale etc.
      In persoana Domniei Sale armonios se imbina un remarcabil chirurg oncolog, un talentat pedagog si indrumator al tineretului. Calea de viata a domnului profesor Ion Mereuta este un exemplu stralucit de slujire societatii, un adevarat model de existenta si vocatie pentru tineret.

*    *    *
       CONTACTE


                                       Teodor N. Tardea,
                                       dr. hab. in stiinte filosofice, prof. universitar,
                                       seful catedrei filosofie si Bioetics a USMF "Nicolae Testemitanu"

      Il cunosc pe Dl. Ion Mereuta, profesor universitar, doctor habilitat in stiinte medicale, membru titular al Academiei Internationale de Noosiera (Dezvoltare Durabila) mai mult de 20 de ani. Imi amintesc cursurile pentru examenul de doctorat la filosofie din anul 1987. Marturisesc univoc ca Domnia sa manifesta un eroism personal aparte din momentul cind o data in saptamana indiferent de situatia meteorologica, toamna si iarna, prin viscol sau ploaie parcurgea 600-650 km. ca sa participe activ in seminarele ce se organizau de catedra la acest capitol, sa audieze prelegerile la tematica respectiva.
      De pe atunci era clar ca Dl Ion Mereuta se va manifesta nu doar ca savant in domeniul stiintelor medicale, dar cu o sete de invidiat va imbratisa si cunostintele filosofice, socioumane, etice, manageriale si juridice in afara carora astazi in conditiile globalizarii, crizei antropoecologice planetare este imposibil de a deveni un specialist de talie in orisice domeniu stiintific, mai ales in biomedicina. La varsta de 33 de ani (in anul 1991) sustine teza de doctor in medicina ca peste patru ani (1995) sa devina doctor habilitat in acest domeniu (sustinerea a avut loc intr-un consiliu stiintific specializat din Sankt-Petersburb, Federatia Rusa).
      Daca am incerca sa facem o analiza a celor 400 publicatii ale Domniei sale vorn fi martorii unei diversitati pronuntate in cadrul acestora. Aici alaturi de scrierile in domeniul chirurgiei oncologice, reanimatologiei etc., intilnim monografii, articole stiintifice, rapoarte la conferinte si simpozioane nationale si internationale in domeniile filosofiei sociale si bioeticii, jurisprudentei, economiei si managementului sanatatii publice. Este organizatorul a 5 conferinte stiintifice internationale cu tematica "Umanismul, religia si demnitatea umana", fiind si redactorul responsabil al materialelor publicate, activ participa la conferintele stiintifice internationale cu genericul "Bioetica, Filosofia si Medicina in strategia de supravietuire a omenirii (aici in ultimii 8 ani este redactor-sef adjunct al culegerilor publicate), publica materiale didactico-stiintifice in manualele de bioetica a catedrei Filosofie si Bioetica USNF "Nicolae Testemitanu". Domnul profesor universitar Ion Mereuta periodic este ales membru al consiliilor stiintifice specializate la "Filosofia si Metodologia Stiintei", este membru al Centrului National de Bioetica al RM, membru al Asociatiei de Bioetica din RM etc. Intr-un cuvint se poate spune cu certitudine ca noi avem in Republica Moldova pe un Van Renssellaer Potter aparte, al nostru, care deasemenea a fost un mare medic oncolog si in acelasi timp a promovat cu toata vointa si forta sa intelectuala cunostintele bioetico-filosofice in strinsa legatura cu cele biologice.
      De mentionat ca profesorul universitar Ion Mereuta, atingind virsta de 50 de ani s-a stabilit serios cu profesia sa, a devenit un savant cunoscut in domeniul oncologiei, anesteziologiei si reanimatologiei, cu un numar de publicatii stiintifice impunator in domeniul respectiv. Domnia sa cu succes implementeaza rezultatele stiintifice teoretice in practica fiind posesor al Medaliilor de Aur si Argint Info Invent, altor organizatii, diverse Diplome pentru merite deosebite in activitatea investigationala.
      Dar activitatile nominalizate pentru sufletul profesorului universitar Ion Mereuta nu sunt satisfacatoare. Sufletul si spiritul Domniei sale cere ceva mai mult. Ele cer de a descifra ce este scris printre rindurile manualelor de specialitate, lucrul pe care il face cu mare iscusinta. E vorba de aprecierea vectorului sociouman si filosofic in instruirea medicala universitara, de locul analizei filosofico-metodologice a medicinei contemporane, de gradul de bioetizare a sanatatii publice, de alte probleme filosofico-metodologice in lumea biomedicala. Cu acest scop de sub penita profesorului universitar Ion Mereuta in ultimii 5-7 ani au vazut lumina tiparului monografiile "Filosofia patologiei si dezvoltarii societatii noastre" (2003); "Managementul financiar al sistemului sanatatii, circa 30 de articole pe tematica eticii si bioeticii, relatiilor morale in sfera biomedicala.
      Insistenta si perseverenta cu care profesorul universitar Ion Mereuta pe tot parcursul anilor de studiu si de activitate profesionala a descifrat misterele si secretele artei si stiintei medicale, i-au pus in evidenta tenacitatea pentru atingerea scopului trasat spiritul de observatie, setea de cunostinte, capacitatile deosebite analitice - calitati care urmau sa-i asigure de curind ascensiunea si succesele pe tarimul cercetarii stiintifice si activitatii pedagogice, dar si celei pe baze obstesti. Dl profesor universitar Ion Mereuta este presedinte al "Asociatiei pentru Demnitate Umana", redactor-sef al revistei stiintifico-practice "Info-Med", copresedinte al parteneriatului Pentru Pace si Umanism in Europa Centrala si de Est, membru al Consiliului coordonator al Asociatiei de Bioetica din Republica Moldova, presedinte al Partidului Crestin Umanist din Moldova.
      Domnia sa este decorat cu medalia "Meritul Civic" al Republicii Moldova (1998), cu ordinul Paisie Velicicovschi de gradul II (2007), indeplineste zeci de functii prestate pe baze obstesti.
      Energia nesecata a profesorului universitar Ion Mereuta, interesele multilaterale in diverse forme de activitate, activismul civic elevat, manifestat in toate posturile pe care le ocupa si le onoreaza, devotamentul fata de profesie, de intelepciune, de prieteni si colegi, de poporul sau, corectitudinea si sinceritatea, ii aduc Domniei sale o faima binemeritata, il situeaza printre cei mai valorosi feciori ai neamului nostru, fiind un Om de omenie, o personalitate creativa, libera si de forta, ambasador al umanismului si crestinismului in tara noastra, un om cu vocatie de pedagog si orator, cu daruire totala medicinei si socioumanismului, muncii perseverente in orisice forma de activitate etc. Va dorim in viitor, draga prietene si coleg,  noi performante, noi bucurii in familie, sanatate personala. Va felicit cu tinarul jubileu, si va asiguram ca in echipa oamenilor de stiinta din Republica Moldova, in echipa medicilor si politicienilor, in echipa celor ce promoveaza umanismul planetar si demnitatea globala sunt foarte multi prieteni ai Dumneavoastra, care va accepta cu iubire si mare stima, va apreciaza calitatile Domniei voastre aparte, dorindu-va voie buna, liniste sufleteasca, colegi si discipoli fideli. La multi ani.
"Nu exista nicio deosebire intre filosofie si medicina, tot ce cuprinde prima, intilnesti in a doua: abnegatie, pudoare, modestie in imbracaminte, judecata, calm, fermitate, curatenie, ton sententios, cunoastere a folositorului si trebuinciosului in viata, dobindire a ceea ce purifica, dezbarare de superstitie, superioritate devina"
Hipocrate

Profilaxia cancerului:
Balsamurile curativ-profilactice. Chisinau, 2005.
Reabilitarea chirurgicala in oncologie: plastiile postmastectomice. Chisinau, 2002.
Limfadenopatiile si importanta lor
in vigilenta oncologica. Chisinau, 2001.
Cod Medical. Chisinau, 2002.


Urgente medicale in oncologie. Chisinau, 2001.

Reglementarea serviciului oncologic in RM (actualitati si perspective). Chisinau, 2002.
Argumentarea implementarii sistemului mixt al sanatatii publice in RM. Chisinau, 2001.
Program postuniversitar de instruire profesionala
a speciali[tilor cu studii superioare... Ch., 2004.
Prin tumultul anilor ne faurim istoria...
Chisinau, 2007.
Sanatatea publica si managementul in medicina. Chisinau, 1999.

DINGENI. Monografie istorica.
Reabilitarea medico-sociala si invaliditatea oncologica. Chisinau, 2000.
Реабилитация и паллиативная помощь онкологическим больным. Кишинэу, 1999.
Социально-экономическое реформирование здравоохранения в РМ. Кишинэу, 2000.
Лечение хронического болевого синдрома у онкологических больных. Кишинэу, 1998.
Dezvoltarea umana-durabila si problemele medico-sociale in RM. Chisinau, 1999.
CANCERUL - vigilenta oncologica in activitatea medicului de familie. Chisinau, 2001.
Tratamentul chirurgical contemporan
al melanomului malign cutanat.
Chisinau, 2009.
Managementul sistemului medico-tehnic
in Republica Moldova (actualitati si perspective).
Chisinau, 2009.
Aspecte medico-sociale a sanatatii judecatorilor
in Republica Moldova. Chisinau, 2010.
Managementul financiar al Sistemului Sanatatii.
Chisinau, 2004.
Proiect de Management Sistemic al IMSP Institutul Oncologic si Serviciului Oncologic din Republica Moldova (2010-2015).
Tumorile maligne secundare cu focare primare necunoscute (aspecte clinico-diagnostice).
Chisinau, 2012

Mastopatiile difuze. Chisinau, 2012.

Aspecte clinice si metodologice ale dificultatilor in activitatea medicilor traumatologi-ortopezi din perspectiva vigilentei oncologice. Chisinau, 2012
Tumorile la copii. Managementul clinic al cancerelor ereditare. Chisinau, 2012.

Sindroamele paraneoplasice si importanta lor in vigilenta oncologica.

Chisinau, 2000
TUMORILE CUTANATE MEZENCHIMALE: EPIDEMIOLOGIE, CLINICA, MORFOLOGIE.

Chisinau, 2013


Ion Mereuta, Stefan Gatcan, Corneliu Ureche
Tumorile maligne si sarcina

Chisinau, 2016