Prima   |  Medicina   |   Stiinta   |   Social   |   Politic    |   Contacte                                Copyright  (c) 2010 Ion Mereuta - Toate drepturile rezervate
ION MEREUTA         Medic, Savant, Filozof, Politician...

           PRIMA


        MEDICINA


          STIINTA

          SOCIAL


          POLITIC


      Omul Credintei, Adevarului si Umanismului


      Dupa declansarea Perestroicii lui Gorbaciov a aspectelor de autodeterminare, discutarea proiectului nou a Uniunii Sovietice, societatea civila din Republica Moldova dispunea de un spirit national vadit. Constiinta nationala, intelectul national, autodeterminarea raserisera in sufletele si cugetele moldovenilor. Anul 1989 a fost un an istoric pentru valorile noastre nationale si autentice. Acest spirit era apreciat si de lupta moldovenilor pentru limba si alfabet. Multe personalitati ale vietii publice si politice din Moldova in urma scrutinului parlamentar pe circumscriptii uninominale au ajuns in Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice.Pentru alegerile Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti au fost determinate prerogativele legislative pe circumscriptii electorale. Partidele politice, pluripartidizmul nu era o norma a vietii publice si pe circumscriptiile electorale au fost inaintate personalitati ale vietii publice si politice locale si republicane. Majoritatea din aceste personalitati erau activisti de partid, activisti de sindicate, conducatori de gospodarii, intelectuali, medici si profesori, e.t.c. Majoritatea din ei aveau o experienta politica si administrativa iar unii fusesera deja deputati la diferite niveluri locale si chiar republicane. In majoritatea circumscriptiilor electorale au fost inregistrati in mediu 7-8 candidati. In aprilie 1990 in RM s-au desfasurat cu adevarat alegeri democratice. Au cistigat mandate de deputat cei mai buni, cei pe care i-a dorit si le-a incredintat poporul.
      Ion Mereuta a fost inregistrat pe circumscriptia electorala 267 Lipnic, Ocnita, alaturi de inca 7 personalitati marcante cu notorietate raionala si republicana. Ion Mereuta a cistigat alegerile si a fost imputernicit sa apere interesele a circa 10.000 oameni locuitori ai satelor circumscriptiei electorale - Dingeni, Ocnita, Maiovca, Lipnic si Poustova. In Parlamentul Republicii Moldova Ion Mereuta a activat alaturi de marile personalitati a epocii de tranzitie - Mircea Snegur, Ion Borsevici, Petru Lucinschi, Alexandru Mosanu, Ion Hadirca, Nicolae Dabija, Tudor Pantiru, Ion Prisacaru, Serghei Fandofan, Ion Vatamanu, Lidia Istrati, Nicolae Costin, Andrei Vartic, Gheorghe Hioara, Alexandru Arseni, Mihai Cotorobai.
      Ca deputat in Parlamentul RM de legislatura a XXII Ion Mereuta a activat in cComisia Parlamentara pentru ocrotirea sanatatii si protectia sociala a populatiei. Comisia era condusa de cunoscutul profesor universitar Ion Prisacaru, seful catedrei de sanatate publica si management a USMF "Nicolae Testemitanu". Ion Mereuta alaturi de multi medici deputati in Parlament a fost unul din fondatorii si realizatorii proiectului de unire a medicilor intr-un singur organ obstesc - Liga Medicilor. Presedintele carui a fost ales in anul 1990 profesorul Ion Prisacaru. Ion Mereuta ulterior a fost desemnat ca director al departamentului de jurisdictie profesionala a ligii medicilor din RM. In componenta Comisiei Parlamentare activau eminenti medici, organizatori ai ocrotirii sanatatii. Printre ei - Ion Prisacaru, Eugen Papusoi, Dumitru Noroc, Mihail Popovici, Petru Chimirciuc, Constantin Turcan, Aurel Saulea, Andrei Cabac, Balan Elena, Capangi P., Platon Sava, Pasaniuc Vasile, Caterev Petru, Aristov Mihai. In perioada legislatiei Ion Mereuta, alaturi de alti deputati patrioti ai neamului nostru, a luptat si a adoptat istoricile declaratii - Declaratia despre Suveranitatea RM, Declaratia de Independenta a RM, Aderarea RM la diferite conventii internationale inclusiv aderarea la Declaratia univerasla a drepturilor omului, Decretul cu privire la puterea de stat. Este semnificativ si istoric faptul, ca deputatii 1990-1994 au schimbat denumirea tarii - din RSS Moldoveneasca - RSS Moldova si ulterior Republica Moldova. Sovietul Suprem al RSS Moldovenesti a devenit Parlamentul Republicii Moldova. Anume depuitatii de legislatura a XXII pe linga faptul adoptarii legilor cu privire la statalitatea RM au adoptat Conceptii strategice ale dezvoltarii societatii noastre asa ca:
 • in economie trecerea la economia de piata, o multitudine de acte normative cu privire la activitatea economica, bazele dezvoltarii antreprenoriatului in RM, activitatea bancara si financiara inclusiv import-exportul de marfuri, servicii, cu privire la investitii, etc.
 • in dezvoltarea democratica - pluripartidizmul, adopatrea de catre Parlament a legilor si actelor normative cu privire la partidele si miscarile social-politice care au dus la alegerile pluripartidiste.
 • in administrarea statului - necesitatea formei prezidentiale de guvernare, divizarea si conlucrarea puterilor in stat - puterea legislativa, puterea executiva si judecatoreasca, formarea statului de drept, adoptarea atributelor statale - imnul de stat, drapelul de stat, stema de stat. Prezentarea proiectului de constitutie din martie 1993 etc.
 • in sfera sociala - prezentarea conceptiei asigurarilor sociale de stat si asigurarilor obligatorii si binevole medicale. In aceasta perioada au fost prezentate mai multe conceptii cu privire la dezvoltarea sistemului medical cit si a celui de protectie sociala. Deputatii de legislatura a XXII au pregatit si au adoptat in prima lectura legea cu privire la asigurarile medicale, reforma cu privire la asigurarea cu pensii, si altele.

      Activitatea in cadrul Ministerului Sanatatii
      - Prezentarea de catre Ion Mereuta a Ministerului Sanatatii din RM la Asamblea Generala a ONU si OMS.
      - Conceptia reformarii sistemului de sanatate (4 aprilie 1997, "Moldova Suverana")
      - Conceptul de decentralizare a sistemului sanatatii. licentierea activitatii farmaceutice
      - Licentierea activitatii medicale si dezvoltarea medicinii private.

*   *   *

                                   Dumitru Puntea,
                                   Vice presedinte al Parlamentului RM de Legislatura a XII

      L-am cunoscut pe dl Ion Mereuta ca deputat in Parlamentul RM de legislatura a XII (1990-1994) la inceputul lunii aprilie a anului 1990. Era unul din cei mai tineri deputati din parlament, avea 30 de ani. Se deosebea printre colegii sai prin activitatile sale - demonstra o minte lucida, o analiza si o deductie specifica a hotaririlor, o mare dorinta de a-si aduce aportul la formarea temeliei tinarului stat sufveran si independent RM. Acest fapt care in mare masura a determinat conducerea statului sa-l promoveze in functia de vice ministru a sanatatii intr-o perioada specifica de rastriste pentru tara si poporul nostru. Posedind o experienta bogata de conducere - deputat de nivel local, in consiliu raional de medic sef al raionului Ocnita dl Ion Mereuta, de la bun inceput a devenit in cadrul Ministerului Sanatatii o persoana autoritara, capabila sa rezolve multiplele probleme cu care se confrunta pe atunci Sistemul sanatatii, republica in intregime.
      Disciplina si cultura personala, intelectul inalt stima si iubirea fata de oameni, marea responsabilitate si energia nesecata de autoinstruire il evidentiau printre cei ce-l inconjurau. Anume aceste calitati i-au ajutat ca la virsta de numai 31 de ani sa devina doctor in stiinte medicale iar in 1995 deja doctor habilitat, nu peste mult timp a devenit si onorabil profesor titular la Universitatea de Stat de Medicina si Fatmacie "N. Testemitanu", conducator de policlinica si de clinici universitare.
      Necatind la agenda sa de lucru uneori supraincarcata dl Ion Mereuta fiind mare patriot al neamului nu raminea indiferent de problemele politice si sociale ale statului, organizind cu sustinerea opiniei medicale promovarea ideilor reformatoare in folosul cetatenilor RM. Dl Ion Mereuta a prezentat societatii moldovenesti mai multe conceptii medicale, filosofice si chiar politice. Argumentind stiintific doctrina Crestin Umanista, ca om politic, ca filosof a implimentgat-o in practica fiind initiatorul, fondatorul si liderul Partidului Crestin Umanist din RM.
      Ca cetatean, ca medic, ca savant, ca filosof, ca om politic, ca profesor universitar ca patriot dl Ion Mereuta promoveaza valorile autentice si valorile crestin umaniste. Este foarte greu sa educi societatea intr-o doctrina bazata intr-adevar pe valori umane dar dl Mereuta a reusit.
      Au trecut deja 18 ani de cind l-am cunoscut pe Ion Mereuta dar in fata mea e acelasi tinar plin de energie, cu ochii blinzi si binevoitori, de a veni in ajutor semenilor sai. Uneori prin sacrificiu.
      Sunt bucuros si mindru ca il cunosc pe Dl Ion Mereuta - adevarat fecior al neamului romanesc. Tara noastra are nevoie de asa patrioti.

*   *   *

      Profesorul academician Ion Mereuta - Omul credintei, adevarului si umanismului

                                  Virgil Mandacanu
                                  Doctor habilitat, profesor universitar,
                                  Universitatea Pedagogica de Stat "Ion Creanga" din Chisinau

      Nu mi-am putut imagina ca voi accepta vreodata un partid politic la care sa tin cu inima, sufletul, cugetul si constiinta.
      N-am stiut ca dupa multe decenii de renuntare la orice miscare politica se va naste un partid "Crestin-Umanist" care are aceleasi obiective ca si idealul meu de pedagog-educator, ce-l indeplinesc cu rivna si dragoste acum peste 50 de ani. Ce s-a intimplat cu mine?
      Asistind la conferintele stiintifico-practice internationale organizate de Asociatia "Pentru Demnitatea Umana", la congresele Partidului Umanist, la Lucarile Societatii "Omul si Universul", luind cunostinta cu lucrarile savantului si omului politic si de stat Ion Mereuta, fara sa observ restructurarea gandirii mele, chiar si a convingerilor si comportamentului meu, m-au transformat in adeptul omului care se ingrijeste de curatenia sufletului, gindului credintei, cuvintului, sanatatii, etc. Asa ceva n-am stiut, n-am avut si-i multumesc domnului Dumnezeu ca mi-a trimis asa Om!
      Urmarindu-i atent gandul, cuvantul si fapta in cadrul activitatilor asociatiilor si Partidului Umanist mi-a placut sa invat de la el cum isi construieste discursul stiintific, psihopedagogic ind este vorba de ecologia sufletului si a sanatatii, discursul politic, cind este voba de soarta poporului nostru aflat in dezmebrare, decaderii, si sortit subdezvotarii si periferizarii, cind este vorba de educatia care a cazut prada postmodernizmului si antropocentrizmului, cind este vorba despre Credinta si Umanism discurs daca vreti Liturgic amestecat cu limbajul auzit pentru prima oara - medico-religios umanist!
      Pe parcursul ultimilor ani urmaresc si folosesc ultimile lucrari ale profesorului academician Ion Mereuta, Spre mileniul trei, Demnitate valoare suprema a omului si Natiunii.
      "Filosofia patologiei si dezvoltarii societatii noastre", "Biosfera", "Integrarea Europeana" si altele care mi-au dat un mare folos in cunoasterea esentei umanismului Crestin, a insusi credintei crestine, a adevarului despre om, biosfera, caci pina in prezent nici stiintele nici noii pedagogii nu am acumulat dovezi mai incontestabile referitoare la problema originii sufletului Omului, biosferei, mai bine despre Sfinta Scriptura, vazuta si armonizata in relatiile dintre stiinta si credinta, astfel ca profesorul academician savant, filosof si medic prin exceptie Ion Mereuta ca ci daca am si reusit sa scriu ultimile carti, "Pedagogia crestina", "Educatie, Credinta, Umanism", "Arta de a deveni Pedagog", "Etica Pedagogului", etc. Apoi nu fara a intelege mersul evolutiv, ascendent al umanitatii spre lumina, credinta, umanism - intelepciune calauzitoare pentru trezirea constiintei noastre nationale, la realizarea careia contribuie in mare masura, Partidul Crestin Umanist, Asociatia pentru Demnitate Umana insufletiti de catre medicul-savant, politicianul umanist Ion Mereuta.
      Nu pot sa nu fiu sincer si recunoscator academicienilor Boris Melnic si Ion Mereuta care fac tot ca noi basarabenii romani sa constientizam cea mai importanta calitate si valoare umana - Demnitatea! Datorita promovarii cu rivna a studiului complex a omului la noi in tara a devenit posibila colaborarea strinsa a stiintelor socio-umane, fundamentale, medico-biologice, psihopedagogice cu cultura, stiinta si religia. Cind a mai fost asa ceva. Cind am mai putut eu in activitatea mea stiintifica, didactica si editoriala sa demonstrez studentilor o atare colaborare?. Caci stiinta si legia dintotdeauna erau considerate neimpacate! Acest fundament stiintific, spiritual poate si trebuie sa devina fundamentul redesteptarii noastre, a revenirii la normalitate si integritate a tarii noastre in Uniunea Europeana alaturi de Romania.
Cind as mai fi putut eu, om fara partid, vorbi atit de sincer despre oameni din partide politice care atit de mult si permanent s-au compromis niciodata! Intotdeauna dezamagit, intotdeauna cu teama de desconsideratie si marginalizare am stiut ca politicienii sunt fariseii murdari cu care nu face sa colaborez. Raminind sincer devotat partidului meu, educatiei universitare am facut ce am putut ca prin cultura sufleteasca sa dispara apatia, lancizeala, compromiterea idealului de renastere nationala, la care isi aduc aportul falsii patrioti ce se bucura de "credibilitate".
      Si iata acum imi da Dumnezeu glas! Veniti in partidul lui Ion Mereuta. Veniti la Partidului profesorului academician sa ne bucuram ca avem o sansa sa luptam de rind cu toti romanii basarabeni pentru respectarea drepturilor, demnitatii, adevarului stiintific si istoric, urmariti atent ce spune si ce face acest om ingrijorat de ceea ce se intimpla cu democratia noastra si cu noi cu lumea. El ne aminteste cu ingrijorare despre aceea ca am ajuns in pragul declinului spiritual, ca intreaga societate este bintuita de saracie, boli, calamitati naturale, dezordine. Anume acum cind societatea noastra nu mai are decit un pas de la autodistrugere - decaderea si distrugerea familiilor, distrugerea si instrainarea nemiloasa a pamintului, bisericilor, credintei, culturii, atacul asupra oamenilor si animalelor, de boli epidemice, dar si de coruptie, criminalitate, boli grave, SIDA, cancer etc.
     Ce model de viata vom alege mai departe? El ne intreaba: Ce vrem? - Statul autocrat al bogatiilor coruptiei ce instraineaza si vind tara sau puterea elitei spirituale, puterea celor capabili de sacrificiu a oamenilor total dezinterisati, purtatori de lumina, lumina si umanism.
      Partidul Crestin Umanist este acel partid care ne intreaba prin personalitatea liderului sau Ion Mereuta - ce democratie dorim sa avem? Acum ajunsi la democratia mediocritatilor, la decaderea totala a celor mai nobile principii democratice poate vom fi in stare sa intelegem ca Dumnezeu e mai da o incercare in sfinta alegere. Pina cind vom mai fi indiferenti de soarta noastra? Pina cind aici in spatiul Pruto-Nistrean, vom mai tolera dictatura mediocritatii "majoritare" care vrea sa se mai tina la putere? De ce ne facem a nu vedea ca pe pedestalul inteligentei, talentului, spiritualitatii si umanismului este urcat ceva mediocru?
Partidul Crestin Umanist in conceptia sa politica sustine, ca Moldova trebuie sa aleaga acel model de dezvoltare care se bazeaza pe Unitatea tarii, integrarea Moldovei in Uniunea Europeana alaturi de Romania in baza culturii nationale, credintei si civilizatiei europene pastrind valorile autentice; Umanismul Crestin bazat pe credinta reala, pe fapte a poporului este sansa reintregirii si Europenizarii acestui spatiu Pruto-Nistrean. Anume aceasta ar fi salvarea noastra.
      Partidul Crestin Umanist este unul din partidele existente astazi in tara ce defineste crezul poporului capabil sa se ridice deasupra deznadejdei, saraciei, mizeriei politice, dezbinarii si rusinii. Calea purificarii acest partid o vede nu prin belsuguri materiale, impliniri fericite cu averi si satisfactii in bogatii, in dezmat si desfriu, ci in aceea ce este mult mai greu si complicat, in cel mai anevoios si necesar societatii - educatie, unire desavirsire, credinta si umanism.
      De ce imi place in sfirsit un lider de partid de o atare tinuta cum este Ion Mereuta?
      Pentru ca gindurile, nazuintele, dorintele, chibzuintele, sperantele mele sa-u unit cu cele ale lui Ion Mereuta care considera ca: "in om este zamislita puterea schimbarii, puterea unirii, puterea fericirii". Iata crezul Partidului Crestin Umanist! In sfirsit crezul educator al lui Dumnezeu si al nostru! Tineretul ma ?ntreaba: "De ce Crestin? Deja a mai fost asa ceva!"
      - Crestin pentru ca invatatura crestina este invatatura poporului nostru si ea este considerata de lumea intreaga: "Lumina lumii, calea adevarului si insusi viata".
      - "De ce umanist?"
      - "Pentru ca credinta crestina este cea mai umanista de pe pamant, fara Hristos umanism nu exista! Credinta umanista este idealul poporului nostru. Aceasta explic eu tineretului altfel nu poate fi. In caz contrar crestinul ramine la nivelul cerdintei elementare a unui umanism secularizat care poate aluneca in demagogie, profanare sau chiar tradare. Incercarea oamenilor politici de a uni politica partidului cu credinta poporului poate da rezultate daca politica nu este muradra si conducatorii nu sunt farisei tradatori. Cuvintul promovat de catre Partidul Crestin Umanist este impletirea dintre dreptate si adevar, dintre lumina si credinta, dintre nazuinta si crezul poporului nostru, aspecte privite cu obtimism, de catre omul credintei, care cunoaste suferinta poporului raportata la viata noastra grea si incurcata, care ni-i data pentru purificare.
      -  Unirea politicii cu credinta poporului este o misiune deosebit de grea, in multe tari se incearca aceasta misiune avindu-l ca lider politic pe Ion Mereuta - Omul creduntei Omul cuvintului, Omul gindirii, Omul slujiriii, Omul Pacii stiintei si sanatatii. Omul umanismului crestin si vegherii, Om cu un desavirsit simt al dreptatii si credintei, al sanatatii si umanului. Omul mereu a plecat asupra celui cu suferinta, asupra sufletului omenesc. Omul ce cauta mereu sa-i intoarca fericirea sanatatii in toate ipostazele vietii putem azi spune cu claritate - pamintul nostru ne-a dat om adevarat pe care trebuie sa-l urmam! Poate oare omul savant, Omul pedagog, Omul medic, Omul Credintei sa devina conducator de partid si sa fie fariseu camuflat? Nu cred de aceasta? ll urmez!
      Cugetul politic, biologic - medical si pedagogic promovat de catre profesorul academician Ion Mereuta e o ctitorie a structualitatii in care se inghesuie rationalitatea, inteligenta, calmul echilibrat, si in definitiv devotamentul insotit de credinta si umanism.
      Acest concept uman este crescut din gindirea planetara Biosferica in care traieste savantul filosof Ion Mereuta. Si dupa cum nu am avut astfel de lideri politici trebuie sa ne bucuram si sa-l urmam prin fapte.
      Medicina din ultimul timp cu toate succesele, cu toata vointa ei de a se axa pe vointa sustinuta de popor, de a rapune dezmembrarea din torentul sanatatii omului stim noi inca nu reuseste, chiar e si neinteleasa uneori.
      Prin Asociatia pentru Demnitate Umana si a Partidului Crestin Umanist, Liderul Ion Mereuta cauta solutia regeneratoare, mintuitoare de transformare a medicinii in adevarat umanista care ar trebuie sa trateze si cu credinta. Asociatia si Partidul traiesc la modul intens drama generatiei noastre care mosteneste cele mai dramatice timpuri ale coruptiei si tradarii, lepadarii de credinta, saracie si deznadejde, stiind, poate mia bine decat altii ca aceasta se poate birui prin o noua mentalitate si nu prin o noua imbogatire materiala ci o adevarata bogatie spirituala.
      "Numai prin educatie, considera politicianul, savantul, profesorul academician, umanistul Ion Mereuta schimbind mentalitatea prin credinta si umanism basarabenii romani insotiti de patria mama in Europa unita vom izbuti sa traim liber si cinstit.
      Aceasta chemare adinc patrunzatoare lansata acum la framintul vremii si la trairea intensa a omului contemporan vine sa indreptateasca celebrul gind: "Secolul XXI va fi spirtual sau nu va fi deloc".
      Profund preocupat de umanismul sufletului si a credintei celora pe care conduc eu gisesc prin intermediul Asociatiei si Partidului lui Ion Mereuta, posibilitatea de consacrare cu daruire acestui nobil gind si mult prea necesar poporului meu, gind si fapta la care ne chiama academicianul Ion Mereuta sa-l realizam dezinterisat.

*   *   *

       CONTACTE


      Necesitatea fondarii Partidului Umanist din Moldova

      PUM a aparut din necesitatile reevaluarii omului in societate, reafirmarii demnitatii Umane, Familiare si Nationale, precum si a Credintei. Premisele sunt argumentate de:
 • Nerezolvarea pina in prezent a problemei primordiale a Republicii Moldova - dezmembrarea teritoriala si imposibilitatea partidelor politice existente de a rezolva diferendul transnistrean si de a unifica tara;
 • Aparitia in societate a neincrederii, indiferentei, absenteismului;
 • Vointa unor cetateni activi politic, reprezentanti ai societatii civile - juristi, economisti, medici, ingineri, tarani liberi, varstnici si tineri, bastinasi si alte etnii conlocuitoare, crestini si alte confesii, ce isi propun de a da o calitate noua politicii din Republica Moldova;
 • Pericolul in care se poate afla in perspectiva genofondul tarii - sanatatea precara a cetatenilor si mai ales a tinerei generatii, micsorarea longevitatii vietii, invaliditate inalta, natalitate scazuta si spor natural negativ, somajul, migratiile excesive;
 • Continuarea si aprofundarea crizei economice si sociale, divizarea societatii in foarte bogati si saraci, criza demnitatii umane, a familiei si natiunii, criza moralitatii sociale, denaturarea valorilor general-umane, aparitia multiplelor maladii in relatiile umane, inclusiv si a fricii care tot mai mult afecteaza cetatenii Moldovei;
 • Monopolizarea puterii, discrepanta dintre putere si popor, necesitatea reorganizarii statale si a reformei constitutionale, stat prezidential, asigurarea direct reprezentativa a deputatilor ca alesi ai poporului si nu ai partidului;
 • Mercantilismul si protectionismul sistemului de formare a listelor candidatilor in deputati;
 • Necesitatea umanizarii politicii - politica nu pentru politica, dar politica pentru om, familie, colectivitate, pentru o calitate inalta a vietii;
 • Scopul PUM - integritatea teritoriala a tarii, edificarea unei societati umaniste, integrarea europeana si mondiala a Republicii Moldova.
 • Consideram ca doar prin unitate, munca si umanism vom putea supravietui in mileniul al treilea, iar credinta si solidaritatea vor facilita pacea si intelegerea civica.

     Adresarea dlui Ion MEREUTA in cadrul Congresului de constituire a Partidului Umanist din Moldova
     (10 decembrie 2005)

      Dragi compatrioti!
      Promotiile noastre, noi cu totii am fost sortiti sa traim si sa activam in aceasta perioada specifica - raspintii de veacuri, de milenii si de transformari social-economice, la hotarul contradictiilor dintre socialism comunism si liberalism. Lumea aceasta schimbatoare este insotita pe de o parte de procesele globalizarii, europenizarii, iar pe de alta parte ia amploare terorismul, intoleranta, lupta intre culturi, intre religii si confesiuni. Republica Moldova nu este un martor ocular pasiv, ci se afla in mijlocul acestor evenimente. Reformele social-economice au declansat crize si fenomene sociale: saracia, coruptia, separatismul, migratia excesiva, destramarea familiilor. Reformele au loc si in mentalitatea oamenilor. Trecerea de la un sistem economic, politic si centralizat la unul democratic si liberal a impus si criza mentalitatii oamenilor care se reflecta in procesul social de adaptare. Schimbarea relatiilor de proprietate, care s-a evidentiat la prima etapa ca un "capitalism primitiv" a generat si unele maladii sociale - invidia, agresivitatea, mercantelismul, coruptia, ura si meschinaria, egoismul si altele. Aceste procese sunt insotite de inrautatirea sanatatii populatiei, a generatiilor tinere corelind direct cu criza demografica, scaderea natalitatii, cresterea mortalitatii, imbatrinirea populatiei, somajul, etc. In urma migratiei are loc distrugerea familiilor, abandonarea copiilor, ia amploare fenomenul copii ai strazii, batrinii ramin solitari. E pus in pericol chiar insasi genofondul tarii. Paralel s-a declansat o criza a identitatii, a demnitatii umane si nationale. Oamenii, cetatenii Moldovei, acceptind un loc de munca in strainatate isi pierd demnitatea si lezeaza demnitatea natiunii. Spun ca anume demnitatea, pentru ca in tabela virtutilor nu exista vre-un element separat de Demnitate. Toate incep de la demnitate si nu pot exista fara ea. In aceste conditii ar fi fost util ca fortele politice, partidele politice sa fie ingrijorate de aceasta stare de lucruri. Dar de fapt noi, cetatenii Moldovei, am simtit diferite curente politice cu diferite doctrine - comunism, socialism, social - democratie, socio-liberalism, liberalism crestin democratie, etc. Cu toate ca exista pluripartidismul, diferite partide politice, sociumul moldovenesc nu se expune la scrutinele electorale doctrinal. Pe de alta parte toate aceste doctrine fie de dreapta, fie de stinga, fie de centru nu numai ca divizeaza eschierul politic, dar din start despart oamenii, induc divergenta, dau nastere intolerantei politice si ulterior sociale, a discrepantei sociale, etc. Anume acest studiu, framintarile mele sufletesti si intelectuale din 1988 pina in prezent, la inceput solitare, iar mai tarziu si in prezent cu multi adepti, m-au adus la integrarea valorii umane, la demnitate, ca valoare suprema a omului si natiunii, la o noua conceptie social-politica si anume la doctrina Umanismului. Fiind ingijorat, alaturi de confratii mei de idei, de starea oamenilor, de degradarea demnitatii noastre, de pierderea valorii noastre ca oameni, ca neam si popor, ne-am propus sa elaboram o conceptie specifica bazata pe Homocentrismul social. Sunt constient ca elaborarea unei conceptii este un lucru greu si anevoios, dar colaborarea cu unii cugetatori - filosofi, oameni politici din Europa, Rusia, Ucraina, Romania, Franta, etc. M-au motivat inca si mai mult sa argumentez din punctul meu de vedere Doctrina Umanismului si sa o propun confratilor mei si poporului.
Recunosc ca in deductiile stiintifice m-au ajutat si rezultatul cercetarilor stiintifice a sociumului moldovenesc, a maladiilor societatii noastre, dezamagirile mele in activitatea unor partide si lideri, a unor oameni care au tradat interesul politic si interesul neamului. Dupa aceste actiuni a aparut dezamagirea, neincrederea, destramarea si absenteismul. Noi venim cu ideea de a reintoarce increderea cetateanului, sa-i aratam calea pragmatismului. Anume aceasta trebuie sa devina motoul si forta motrice a motivatiei si a increderii in ceea ce dorim sa infaptuim. Putem realiza si atinge telurile noastre numai printr-un concept bine determinat pe care noi il propunem - Umanismul. Acest lucru poate fi realizat prin munca, prin creativitate, prin cultura si educatie, prin gindire globala si intelect universal, prin implimentarea valorilor general umane si democratice, prin intelepciune, prin edificarea valorilor morale si religioase. Toate actiunile noastre trebuie sa fie efectuate si parcurse cu credinta in Dumnezeu, in tara, in Neamul nostru. Ca niciodata avem nevoie de unire, de spirit de solidaritate, de devotament fata de neam, fata de ideea umanismului, fata de demnitate umana si nationala. Avem nevoie de dezvoltare umana durabila, de integrare europeana si mondiala, pastrindu-ne identitatea si demnitatea. Barometrul opiniei publice arata necesitatea crearii unei noi forte politice bazata pe Doctrina Umanismului si anume a Partidului Umanist.
      Va chemam, stimati concetateni, in rindurile noastre, sa ne unim in numele omeniei, in numele demnitatii umane si nationale, in numele Credintei si a bunului Dumnezeu, pentru a fauri un viitor prosper.
      Noi dorim sa insanatosim societatea, sa aparam omul, cetateanul, familia, demnitatea umana si nationala, sa aparam Credinta. Va asteptam in rindurile noastre.
      Sunteti oricind bineveniti!
Descarca "BI"       Nr. 1   |   Nr. 2   |   Nr. 3   |   Nr. 4   |   Nr. 5   |   Nr. 7